Αρχικη σελιδα

Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι το μοναδικό νησιωτικό σύστημα στον κόσμο που συγκεντρώνει μια τριπλή βιο-γεωγραφική επιρροή: το Αιγαίο γεννήθηκε σε μια περιοχή όπου τέμνονται το Ευρωπαϊκό, το Ασιατικό και το Αφρικανικό βασίλειο και με την έννοια αυτή είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ιστορίας της εξέλιξης. Η περίοπτη αυτή γεωγραφική θέση του Αιγαιακού χώρου, ήταν επόμενο να καταστήσει τα νησιά του Αιγαίου, επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτισμού για χιλιετίες.

 

Το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την από κοινού διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την ισόρροπη και σωστή ανάπτυξη. Δίνει τη δυνατότητα της αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των μελών του δικτύου και την αξιοποίηση των κοινών υποδομών. Προσφέρει την ευκαιρία της συνεργασίας των οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα, μεταφέροντας και προσαρμόζοντας επιτυχημένες πρακτικές. 

 

Όμως η επιστήμη, οι τεχνικές, η μεθοδολογία, οι δομές και οι διαδικασίες, δεν αξίζουν τίποτα μπροστά στην ψυχή  των  ανθρώπων. Η προσπάθεια αυτή, είναι πάνω απ όλα η κατάθεση της θέλησης των ανθρώπων να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη, να δώσουν νόημα στην πολιτική, να προστατεύσουν την φυσική και πολιτιστική τους κληρονομιά, να παραδώσουν στις επόμενες γενιές ένα κόσμο, αν όχι καλύτερο, τουλάχιστον βιώσιμο και με ζωντανή την ελπίδα.

Ερευνητική ομάδα

E-mail: dafni@itia.ntua.gr

Δικτυο αειφορων νησων

ΔΑΦΝΗ