Παρατήρηση και μοντελοποίηση της κεραυνικής δραστηριότητας στις καταιγίδες για χρήση στη βραχυπρόθεσμη πρόγνωση των πλημμυρών

[proj_id=149]

Περίοδος εκτέλεσης: Οκτώβριος 2006–Σεπτέμβριος 2009

Ανάθεση: Γενική Διεύθυνση XII / FP6-SUSTDEV-2005-3.II.1.2

Ανάδοχος: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

Project director: Κ. Λαγουβάρδος

Οι ακαριαίες πλημμύρες αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα στις Μεσογειακές περιοχές ιδιαίτερα, και στην Ευρώπη γενικότερα. Οι πλημμύρες είναι αποτέλεσμα μεγάλης κλίμακας καιρικών συστημάτων με έντονες καταιγίδες, οι οποίες αποθέτουν μεγάλα ποσά βροχόπτωσης σε μικρά χρονικά διαστήματα. Δεδομένου ότι η κεραυνική δραστηριότητα μπορεί να ανιχνευθεί και να παρακολουθείται συνεχώς από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων, προτείνεται η χρήση δεδομένων ηλεκτρικής δραστηριότητας για καλύτερη πρόγνωση (3 ωρών) και πρόβλεψη (24-48 ωρών) της θέσης, έντασης και χρονισμού των σοβαρών γεγονότων καταιγίδων. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζεται η ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ βροχόπτωσης και ηλεκτρικών εκκενώσεων, με εφαρμογή την περιοχή της Μεσογείου, οι οποίες θα χρησιμοποιούν πληροφορίες κεραυνικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις από γεωστατικούς / χαμηλής τροχιάς δορυφόρους. Με τη βοήθεια των νεφών και μοντέλων μέσης κλίμακας, σκοπεύουμε να προσομοιώσουμε πολυάριθμες περιπτώσεις πλημμύρων στην Ευρώπη, για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ έντονης βροχόπτωσης και κεραυνικής δραστηριότητας. Οι εκτιμήσεις της βροχής για παρελθούσες και μελλοντικές πλημμύρες θα αποτελέσουν είσοδο σε υδρολογικά μοντέλα, με σκοπό να διερευνηθεί η ικανότητα πρόγνωσης των πλημμυρικών περιοχών, μαζί με τη χρονική υστέρηση μεταξύ της βροχόπτωσης και της πλημμύρας. Αφού έχει αναπτυχθεί μια μεθοδολογία που θα χρησιμοποιεί την ηλεκτρική δραστηριότητα για την εκτίμηση της θέσης και έντασης της βροχόπτωσης, σκοπεύουμε να αναπτύξουμε αλγορίθμους βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης, ώστε να καταστεί δυνατή η προειδοποίηση για πλημμυρικά επεισόδια μέσω του διαδικτύου για ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου, και ίσως αργότερα της Ευρώπης. Ακόμη, χρησιμοποιώντας δεδομένα ηλεκτρικής δραστηριότητας και μετεωρολογικά μοντέλα μέσης κλίμακας, σκοπεύουμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα βελτίωσης των 24-48ωρων προγνώσεων των έντονων φαινομένων βροχόπτωσης. Τα κοινωνικά οφέλη τέτοιου είδους προηγμένων προειδοποιήσεων θα διερευνηθούν, ιδιαίτερα σε σχέση με την διαχείριση του κινδύνου.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Tel Aviv University (Israel), The Open University (Israel), National Research Council – Institute of Atmospheric Sciences and Climate (Italy), Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Greece), University of Barcelona (Spain), Ministry of Agriculture, Natural Resources and Environment - Cyprus Meteorological Service (Cyprus)

Συντονιστής: Tel Aviv University, Department of Geophysics and Planetary Sciences

Έγγραφα: