Δράσεις

Οι δράσεις στο πλαίσιο του έργου ήταν οι ακόλουθες:

Με την εθελοντική εφαρμογή ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης, ο ΦΟΔΕΠΑΣΜ επιδίωξε τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεωναπό τις δραστηριότητές του και έγινε πρωτοπόρος στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος της περιοχής.

Σκοπός ήταν η οργανωμένη διαχείριση απορριμμάτων στο Εθνικό Πάρκο και η εκπαίδευση των επισκεπτών και κατοίκων της περιοχής στο θέμα της ανακύκλωσης. Στο πλαίσιο της διάδοσης αυτών των δράσεων στην τοπική κοινωνία, οργανώθηκαν τακτικές εκδηλώσεις καθαρισμού του πευκοδάσους και της παραλίας του Σχινιά με τη συμμετοχή σχολείων της περιοχής.

Σκοπός ήταν η μείωση της χρήσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων στο χώρο του Εθνικού Πάρκου και η μετακίνηση των επισκεπτών με εναλλακτικά μέσα μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάσθηκε η αύξηση της χρήσης ποδηλάτων στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά, καθώς και η προώθηση της πεζοπορίας. Τόσο στο πευκοδάσος όσο και στον υγρότοπο, σχεδιάσθηκαν και σημάνθηκαν διαδρομές για περπάτημα και ποδηλασία, οι οποίες περνάνε από τα ωραιότερα σημεία του Εθνικού Πάρκου.

Σημαντικός στόχος του έργου ήταν η προσπελασιμότητα των ζωνών υψηλού ενδιαφέροντος του πάρκου (παραλία, υγρότοπος, παρατηρητήρια) από ανθρώπους μειωμένης κινητικότητας και όρασης. Σε αυτό το πλαίσιο διατέθηκε ένα πολυγλωσσικό σύστημα ακουστικής ξενάγησης, προσπελάσιμο από άτομα με μερική όραση, το οποίο παρείχε στους επισκέπτες πληροφορίες για το περιβάλλον, την ιστορία και τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Το πρόγραμμα ξενάγησης ήταν ειδικά σχεδιασμένο για οικογένειες με παιδιά, προκειμένου τα παιδιά να συνδυάσουν την περιήγησή τους στο Εθνικό Πάρκο με διασκέδαση, αλλά και να έλθουν σε επαφή με την έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, σχετικά με την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες στο Εθνικό Πάρκο, σημάνθηκαν μονοπάτια κατάλληλα για τη διέλευση αναπηρικών καθισμάτων, ενώ εύκολη ήταν και η πρόσβασή τους σε ένα παρατηρητήριο με πανοραμική θέα σε ολόκληρο το Εθνικό Πάρκο.

Ο συνδυασμός των δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμου τουρισμού και αυτών που καθιστούν το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα προσπελάσιμο από ΑΜΕΑ έδωσαν στο επιδεικτικό έργο Green Marathon έναν ιδιαίτερα καινοτόμο χαρακτήρα. Στόχος ήταν η εξέλιξη του Εθνικού Πάρκου σε πρότυπο, το οποίο θα παρείχε εκπαίδευση στους επισκέπτες του και θα επηρέαζε τη συμπεριφορά τους σε θέματα αειφορίας. Παράλληλα, ο επιδεικτικός χαρακτήρας των δράσεων, που εφαρμόσθηκαν, είχε ως στόχο να δώσει το έναυσμα και σε άλλα πάρκα στην Ελλάδα και την Ευρώπη να εφαρμόσουν παρόμοιες πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος, το βιώσιμο τουρισμό και την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε προστατευόμενες περιοχές.

Αποτελέσματα

Με την ολοκλήρωση του έργου Green Marathon, καθώς και ορισμένων συμπληρωματικών έργων υποδομής, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα έχει να επιδείξει ορισμένες καινοτόμες για τα ελληνικά δεδομένα πρακτικές, ενώ έχει και τη δυνατότητα να παρέχει στους επισκέπτες του μια σειρά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Το γεγονός αυτό δίδει στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα μια σημαντική προοπτική για καθιέρωσή του στην Ελλάδα ως προτύπου πάρκου, αλλά και για προσέλκυση σημαντικού αριθμού ευρωπαίων τουριστών, τόσο για την παραλία του Σχινιά και το πευκοδάσος κουκουναριάς, όσο και για τον υγροβιότοπο. Η ευκαιρία που παρουσιάζεται για το Εθνικό Πάρκο και τον Δήμο Μαραθώνα είναι μεγάλη. Ωστόσο, για την αξιοποίησή της απαιτείται σωστή διαχείριση του Εθνικού Πάρκου και εξεύρεση πόρων για την αποτελεσματική λειτουργία του, ενώ απαραίτητη είναι η θετική στάση και η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο μακροχρόνιο σχεδιασμό.