Υδροσκόπιο: Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας
Περίοδος εκτέλεσης: Ιανουάριος 1992–Δεκέμβριος 1993
Προϋπολογισμός: 394 238 400 DRS (περίπου €1 600 000)
Ανάθεση:
Ανάδοχος: Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων
Συνεργαζόμενοι:
Project director: Δ. Κουτσογιάννης
Κύριοι ερευνητές: Μ. Αφτιάς, Δ. Κουτσογιάννης
Πλαίσιο: STRIDE
Το ΥΔΡΟΣΚΟΠΙΟ έχει κύριο στόχο τη δημιουργία σύγχρονης πληροφοριακής υποδομής για τον υδρολογικό κύκλο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα αποβλέπει στην οργάνωση και συστηματοποίηση της υδρολογικής, υδρογεωλογικής και μετεωρολογικής πληροφορίας με χρήση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι σύγχρονες μέθοδοι και τεχνικές της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Η τράπεζα δεδομένων δημιουργείται για να συμβάλει στον αξιόπιστο προγραμματισμό, σχεδιασμό και διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας, στην αντιμετώπιση των φαινομένων πλημμύρας και λειψυδρίας, στην εκτίμηση των υδροκλιματικών παραμέτρων και των επιπτώσεών τους στο φυσικό και βιολογικό περιβάλλον, στη διάγνωση κλιματικών αλλαγών, καθώς και στην πρόγνωση και αντιμετώπιση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Έμμεσα αλλά ουσιαστικά οφέλη είναι η ανάπτυξη ενιαίου δικτύου συνεργασίας, ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμού των δράσεων των φορέων, των οποίων οι δραστηριότητες σχετίζονται με τις επί μέρους συνιστώσες του υδρολογικού κύκλου (Πανεπιστημίων, Ερευνητικών Κέντρων, Υπουργείων και Υπηρεσιών), καθώς και η αναδιοργάνωση και τυποποίηση της λειτουργίας των υδρομετεωρολογικών δικτύων της χώρας. Το έργο περιλαμβάνει: (α) υλικό εξοπλισμό, και συγκεκριμένα, δίκτυο 13 κύριων κόμβων (RISC Workstations με λειτουργικό σύστημα UNIX) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τοπικά δίκτυα από PC σε κάθε κόμβο, ιδιωτικό δίκτυο ευρείας περιοχής υψηλής ταχύτητας με χρήση δρομολογητών (routers) και μισθωμένων γραμμών ΟΤΕ, (β) λογισμικό υποδομής, και συγκεκριμένα, σχεσιακή κατανεμημένη βάση δεδομένων και γραφικό περιβάλλον ανάπτυξης εφαρμογών, και (γ) λογισμικό εφαρμογής, και συγκεκριμένα, κατανεμημένη βάση δεδομένων που εξασφαλίζει αυτονομία του κάθε φορέα στη διαχείριση των δεδομένων του και διαφανή ως προς τη θέση των δεδομένων προσπέλαση, και εφαρμογές για την εισαγωγή, τον έλεγχο και την επεξεργασία των δεδομένων σε γραφικό περιβάλλον λειτουργίας. Επίσης, στο έργο περιλαμβάνεται ο εντοπισμός των διαθέσιμων υδρολογικών, υδρογεωλογικών και μετεωρολογικών δεδομένων που τηρούν οι συμμετέχοντες φορείς, και ο προσδιορισμός του πλήθους, της μορφής και του βαθμού αξιοπιστίας των μετρήσεων. Τέλος, στο έργο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και τυποποίηση μεθοδολογιών για την επεξεργασία της πληροφορίας καθώς και η πιλοτική καταχώρηση ενός τμήματος του συνολικού όγκου των υδρολογικών, υδρογεωλογικών και μετεωρολογικών δεδομένων, με στόχο τον έλεγχο των μεθοδολογιών και συστημάτων.
Ανάπτυξη σχεσιακής βάσης δεδομένων για τη διαχείριση και επεξεργασία υδρομετρικών πληροφοριών
Περίοδος εκτέλεσης: Σεπτέμβριος 1991–Μάιος 1993
Ανάθεση: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
Ανάδοχος: Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων
Project director: Θ. Ξανθόπουλος
Κύριος ερευνητής: Δ. Κουτσογιάννης
Πλαίσιο: ΠΕΝΕΔ/1989
Το έργο αποσκοπεί στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων πληροφορικής (σχεσιακές βάσεις δεδομένων) για τη διαχείριση των υδρολογικών δεδομένων της χώρας και σε πρώτη φάση των υδρομετρικών πληροφοριών, καθώς και στην ανάπτυξη προγραμμάτων για εισαγωγή, έλεγχο και παρουσίαση των δεδομένων καθώς και εξαγωγή δευτερογενών πληροφοριών (παροχή από στάθμη). Ειδικότερα περιλαμβάνει: (1) σύνταξη προδιαγραφών, τεκμηριωμένη επιλογή, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συγκεκριμένα συστήματος Διαχείρισης Βάσης Δεδομένων για τη στήριξη της βάσης δεδομένων, (2) σχεδιασμό σχήματος βάσης δεδομένων και καθορισμό φυσικών οντοτήτων σχεσιακών εξαρτήσεων φυσικού και λογικού επιπέδου, (3) ανάπτυξη προγραμμάτων για την εισαγωγή και τον προκαταρκτικό έλεγχο των υδρολογικών δεδομένων στη βάση, καθώς επίσης και τη μετατροπή δεδομένων που ήδη υπάρχουν σε άλλα λειτουργικά συστήματα, (4) ανάπτυξη προγραμμάτων για την εξαγωγή δευτερογενών υδρολογικών πληροφοριών, από τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί (π.χ. εξαγωγή ωριαίων παροχών από τις υδρομετρήσεις και τις ταινίες των σταθμηγράφων), και (5) ανάπτυξη προγραμμάτων για τη συστηματική παρουσίαση-έκδοση των πρωτογενών υδρολογικών δεδομένων και των στατιστικών χαρακτηριστικών τους, καθώς και τυποποίηση των κυρίων ερωτήσεων προς τη βάση δεδομένων (πχ μέσες παροχές, μέγιστες παροχές, συσχέτιση παροχών μεταξύ θέσεων ή λεκανών κτλ).
Ε. Ξανθοπούλου, Ν. Μαμάσης, Π. Αναστασοπούλου, και Κ. Αλεξοπούλου, Επικαιροποίηση υδρομετεωρολογικών δεδομένων, Αναβάθμιση και επικαιροποίηση της υδρολογικής πληροφορίας της Θεσσαλίας, Τεύχος 1, 240 pages, Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Μάρτιος 1997.
Σχετικό έργο: Αναβάθμιση και επικαιροποίηση της υδρολογικής πληροφορίας της Θεσσαλίας
Πλήρες κείμενο:
Ν. Μαμάσης, και Ε. Ξανθοπούλου, Υδρομετρικά δεδομένα δευτερευόντων σταθμών, Υδροσκόπιο ΙΙ - Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας, Τεύχος Δ, 228 pages, Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Σεπτέμβριος 1996.
Σχετικό έργο: Υδροσκόπιο ΙΙ - Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας
Πλήρες κείμενο:
Ν. Μαμάσης, και Ε. Ξανθοπούλου, Υδρομετρικά δεδομένα πρωτευόντων σταθμών, Υδροσκόπιο ΙΙ - Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας, Τεύχος B, 118 pages, Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Σεπτέμβριος 1996.
Σχετικό έργο: Υδροσκόπιο ΙΙ - Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας
Πλήρες κείμενο: http://www.itia.ntua.gr/el/getfile/190/1/documents/er8_parb.pdf (6142 KB)
Ν. Μαμάσης, και Ε. Ξανθοπούλου, Ημερήσια βροχομετρικά δεδομένα, Υδροσκόπιο ΙΙ - Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας, Τεύχος A, 473 pages, Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Σεπτέμβριος 1996.
Σχετικό έργο: Υδροσκόπιο ΙΙ - Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας
Πλήρες κείμενο:
Ομάδα Υδροσκοπίου ΕΜΠ, ΥΔΡΟΣΚΟΠΙΟ, Εγχειρίδιο χρήσης, Λειτουργία Βάσης Δεδομένων, Εφαρμογές Υδρολογίας και Μετεωρολογίας, Υδροσκόπιο: Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας, Ανάδοχος: Τομέας Υδατικών Πόρων, Υδραυλικών και Θαλάσσιων Έργων – Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, 180 pages, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Δεκέμβριος 1994.
Περιγράφεται το λογισμικό που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου ΥΔΡΟΣΚΟΠΙΟ και δίνονται οδηγίες για τη χρήση του. Ειδικότερα αναλύονται: (α) η βάση δεδομένων, (β) το ξεκίνημα των εφαρμογών, (γ) η εφαρμογή του υδρομετεωρολογικού χάρτη, (δ) τα μητρώα διαχειριστικών πληροφοριών, (ε) το σύστημα οπτικοποίησης χρονοσειρών OPSIS, και (στ) οι εξειδικευμένες εφαρμογές που αφορούν στην κατασκευή καμπυλών στάθμης παροχής και παροχής-στερεοπαροχής, στην εξαγωγή χρονοσειρών παροχής και στη συμπλήρωση ελλειπουσών τιμών.
Σχετικό έργο: Υδροσκόπιο: Δημιουργία Εθνικής Τράπεζας Υδρολογικής και Μετεωρολογικής Πληροφορίας
Πλήρες κείμενο: http://www.itia.ntua.gr/el/getfile/338/1/documents/er1_1-73.pdf (13830 KB)